Cinsel Isteksizlik 1

Çeşitli sorunlardan kaynaklı olarak ortaya çıkabilen cinsel isteksizlik, bireyin minimum 6 ay süreyle cinselliğe dair herhangi bir düşüncesinin olmaması olarak ifade edilir. Cinsel ilişki isteğine yönelik azalma, cinsellik açısından herhangi bir isteğin olmaması gibi durumlar cinsel isteksizlik adı altında incelenir.

Cinsel işlev bozukluğu olarak nitelendirilen cinsel isteksizlik, kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de görülebilen bir sorundur. Buna karşın kadınlar cinsel isteksizlik daha sık görülmekle beraber genellikle stres gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır.

Libido kaybı olarak da bilinen cinsel isteksizlik, seksüel eylemlerle yönelik olan ilginin azalması anlamına gelir. Bireylerde zamanla cinsel isteksizliğin oluşması olağan bir durum olarak kabul edilirken, bu durumun uzun süre boyunca devam etmesi halinde bir sağlık sorunundan bahsedebilmek mümkündür. Kendisinde ya da partnerinde bu türden bir cinsel işlev bozukluğu olduğunu düşünen bireylerin bir uzman psikologdan yardım alması önemlidir.

Cinsel İsteksizlik Nedir?

Erkek ya da kadınların cinsel yaşamını sürdürebilmesi için bireyin fiziksel ve psikolojik açıdan sağlıklı olması gerekir. Zaman zaman bireyin aklına cinsellikle alakalı herhangi bir düşüncenin gelmemesi ya da seksüel aktivitelere karşı ilgisiz olması doğal bir durum olarak karşılansa da bu durumun 6 aydan uzun sürmesi tedavi gerektirir.

Cinsel isteksizlik, kadın ya da erkeğin cinsel ilişkiye girme konusunda isteksiz olması olarak tanımlanır. Bir çeşit cinsel işlev bozukluğu olarak da nitelendirilebilen bu durum, bireyin cinsel olarak uyarılması halinde de değişiklik göstermez. Başka bir ifadeyle birey, cinsel açıdan uyarılsa dahi birliktelik için isteksizdir. Bununla beraber bireyin fiziksel ve psikolojik açıdan yorgun hissetmesi, cinsel isteğe yönelik değişikliklere neden olabilir.

Cinsel İsteksizlik Çeşitleri Nelerdir?

Cinsel isteksizlik çeşitlerinin 3 farklı başlık altında inceleyebilmek mümkündür:

Primer Cinsel İsteksizlik

Ergenlik dönemi itibariyle kendisini gösteren bu libido eksikliğinde birey, herhangi bir seksüel aktiviteye karşı ilgi duymaz ya da bu tür aktiviteleri arzulamaz. 

Sekonder Cinsel İsteksizlik

Bireyin daha öncesinde cinsel açıdan aktif olmasına rağmen sonrasında isteğinin azalması ya da tamamen bitmesi durumu olarak ifade edilir. Sonradan ortaya çıkan bu durum, çoğu zaman karşılaşılan çeşitli problemlerin ardından görülür.

Durumsal Cinsel İsteksizlik

Zaman içerisinde bireyin cinsel isteğinin azalması olarak ifade edilir. Genellikle stresli ve yorucu geçen günler, maddi açıdan yaşanan problemler, duygudurumda yaşanan ani değişimler ve bu gibi ruhsal sorunların ardından ortaya çıkar.

Cinsel Isteksizlik

Cinsel İsteksizlik Nedenleri Nelerdir?

Cinsel isteksizlik nedenleri genellikle kadınlar ve erkeklerde değişkenlik gösterir. Bu nedenle libido kaybı nedenlerini iki farklı başlık altında inceleyebilmek mümkündür.

Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Nedenleri

Kadınlarda cinsel isteğin zaman zaman değişkenlik göstermesi olağan bir durum olarak değerlendirilir. Buna karşın ilişkinin sonu ya da başlangıcı, yaşamını büyük ölçüde etkileyen olaylar, menopoz, hamilelik ve hastalık gibi durumlar, kadınlarda cinsel isteksizlik nedenleri olarak örneklendirilebilir. Fakat cinsel isteksizliğin tanısının koyulabilmesi için bu durumun minimum 6 ay boyunca devam etmesi gerekir. Bu bozukluk, düşük seviyede istek durumunda hiç olmamasına kadar değişiklik gösterebilir. 

Kadınlarda ilerleyen yaşla beraber östrojen seviyesi azalır. Östrojen seviyesinin azalması, vajina bölgesindeki kan akımında da azalmaya yol açar. Bu durumun neticesinde de kadınlarda cinsel isteksizlik nedenlerinden biri ortaya çıkar. Tüm bunların dışında kadınlarda görülen bu cinsel işlev bozukluğunun nedenleri için;

  • İlişki sorunları,
  • Eklem iltihabı, koroner arter hastalığı, diyabet gibi sağlık sorunları,
  • Hamilelik ve sonrasında değişen hormonlar,
  • Depresyon, kaygı ve anksiyete gibi ruhsal problemler birer örnek olarak gösterilebilir.

Erkeklerde Cinsel İsteksizlik Nedenleri

Erkeklerde görülen libido kaybı, son yıllarda en sık görülen cinsel işlev bozukluklarından biridir. Erektil disfonksiyon erkeklerde cinsel isteksizlik nedenleri arasında en sık görülen sorun olurken, bununla beraber alkol ve sigara kullanımı, ilişkilerle alakalı yaşanan sorunlar, stres ya da tükenmişlik gibi problemler de birer neden olarak gösterilebilir. Ayrıca;

  • Testosteron eksikliği,
  • Erken ya da geç boşalma sorunu,
  • Sertleşme sorunu,
  • Kullanılan ve yan etkileri bulunan bazı ilaçlar,
  • Çiftler arasında yaşanan problemler,
  • Şeker hastalığı, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları gibi sağlık sorunları,
  • Cinsellikle alakalı performans kaygısı gibi durumlar da yine erkeklerde aşırı cinsel isteksizlik sebepleri arasında yer alır.

Cinsel İsteksizlik Belirtileri Nelerdir?

Cinsel isteksizlik belirtilerinden en önemlisi bireyin cinselliğe yönelik herhangi bir arzu ya da isteğinin olmamasıdır. Erkeklere kıyasla kadınlarda daha sık görülen bu libido eksikliği, toplumda kadın nüfusunun %33’ünde görülmektedir. Bu oran erkeklerdeyse %14 civarındadır.

İlerleyen yaş, hamilelik, menopoz gibi durumlar cinsel isteksizliğin ortaya çıkmasına neden olan durumlardandır. Özellikle de menopoz döneminde olan kadınlarda cinsel isteksizliğin daha fazla görüldüğü gözlemlenir. Erkeklerdeyse bu durum yaşın ilerlemesiyle beraber ortaya çıkar. Cinsel isteksizlik belirtilerinden diğerleri de şunlardır:

  • Cinsel birliktelikten haz duyamama
  • Motive olamama
  • Libidoda azalma

Cinsel İsteksizlik Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Psikolojiyle alakalı problemlere bağlı olan libido azalması, özellikle stres ve kaygı gibi pek çok farklı faktöre bağlı olarak zaman zaman farklı tablolar çizebilir. Cinsel istek tablosunda zaman içerisinde azalma yaşanabileceği gibi artış da gözlemlenebilir. Fakat organik etkenlerden kaynaklı olan cinsel istek sorunu, ilk etapta hafif düzeyde seyrederken, ilerleyen süreçlerde daha şiddetli bir hal alır.

Erkeklerde cinsel istek sorunu için herhangi bir yaş sınırı bulunmaz. Oldukça genç yaşlarda ortaya çıkabileceği gibi ilerleyen yaşlarda da görülebilen bir durumdur. Ayrıca cinsel istek sorunu başarısız bir deneyim, daha öncesinde tecrübesi olmayan ya da evlilik öncesi kaygıya bağlı olarak ortaya çıkabilir. Çoğunlukla psikolojik etkenlerin erken yaşlarda görülmesine karşın erkeklerde cinsel isteksizliğe neden olan organik problemler genç yaşlarda da yaşanabilir. Diğer yandan andropoz başka bir deyişle testosteron hormonu eksikliğinin 50 yaş ve üzerinde görülmesi de cinsel isteksizliğin ne zaman ortaya çıkabileceği gösterebilir.

Diyabet ve Prostat Cinsel İsteksizlik Sebebi midir?

Cinsel isteksizliğe yönelik olarak en çok merak edilen konulardan biri de prostat ve diyabetin bu cinsel işlev bozukluğuna neden olup olmadığıdır. Yapılan araştırmalar ve bilimsel verilere dayanarak diyabet ve prostatın cinsel isteksizliğe sebep olduğunu söyleyebilmek mümkündür. Dolayısıyla altta yatan sebebin bu türden sağlık sorunları olduğu tespit edildiğinde, tedaviye ilk olarak diyabet ve prostattan başlamak gerekir.

Kadınlar Cinsel İsteksizlik Sorunu

Toplumda kadınların %33’ü cinselliğe karşı isteksizliğe sahiptir. Önemli bir sağlık sorunu olarak değerlendirilen cinsel istek sorununun en önemli nedeni, kadının kendi bedenini tanımıyor olması ve ilişkiden nasıl zevk alacağı hakkında bilgisinin olmamasıdır. Bununla beraber ahlaki, kültürel ve dini değerler kadınlar üzerinde bir baskı oluşturur. Kadının geçmiş dönemlerde bir cinsel istismara maruz kalması da yine kadınlarda cinsel isteksizlik sorununa neden olabilir.  

Tüm bunların dışında;

  • Hamilelik korkusu,
  • Bir görev bilinciyle yaşanan cinsel birliktelikler,
  • Partnerin erken boşalması ya da ereksiyon sorunu,
  • Vajinismus,
  • Vajina kuruluğu,
  • Sancılı bir cinsel birliktelik,
  • Menopoz döneminde hormon düzeyindeki değişiklikler
  • Kullanılan bazı ilaçların yan etkileri de bu soruna yol açabilecek etkenlerdendir.

Erkeklerde Cinsel İsteksizlik Sorunu

Erkeklerde cinsel isteksizlik, zaman zaman görülebilen bir cinsel işlev bozukluğudur. Bu gibi bozukluklar genellikle stres, alkol ve madde kullanımı gibi durumlar sonucunda ortaya çıksa da bazen tiroit sorunları, karaciğer rahatsızlıkları, kalp ve damar hastalığı gibi fizyolojik nedenlerden dolayı da ortaya çıkabilir.

Diğer yandan ilişkide yaşanan problemler ve ileri yaş da erkeklerde görülen cinsel isteksizliğin birer nedeni olarak ifade edilebilir. Çoğu insanın merak ettiği “Kadınlarda ya da erkeklerde cinsel isteksizlik nasıl giderilir?” sorusunun yanıtı için ilk olarak isteksizliğe sebep olan faktörün tespit edilmesi ve bu sorunun ortadan kaldırılması gerekir.

Cinsel İsteksizlik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Cinsel isteksizliğe yol açan psikolojik ya da fizyolojik pek çok farklı faktörle karşılaşabilmek mümkündür. Dolayısıyla cinsel isteksizlik tedavisi için yapılması gereken ilk şey, altta yatan sebebin araştırılmasıdır. Bu nedenle bireyin hekimine doğru bilgi vermesi ve açık olması son derece önemlidir.

Hastalığın altında yatan neden prostat, diyabet, kalp, tansiyon, nörolojik problemler ya da bunun gibi sağlık sorunlarıysa, bu sorunların tedavi edilmesiyle beraber cinsel istek sorunu da ortadan kalkacaktır. Diğer yandan hastalık psikolojik problemlerden kaynaklandığında bireyin bir uzman psikologla görüşmesi gerekir.

Uzman psikologlar, cinsel istek problemi yaşayan hastaları için cinsel terapi, bilişsel davranışçı terapi gibi yöntemler uygulayarak sorunun kısa sürede çözümlenmesini sağlayacaktır. Fakat bu gibi durumlarda hastanın durumunun farkında olması ve tedaviyi istemesi de önemli bir etkendir. Ayrıca tedavi boyunca eşlerin birbirini zorlamak yerine destek olması da önemli ölçüde fayda sağlayacaktır.

Siz de cinsel istek problemiyle karşı karşıyaysanız, bu hastalığın nedenini bulabilmek ve doğru bir tedavi yöntemiyle sorunun üstesinden gelebilmek için mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız.

Randevular hakkında bilgi ve iletişim için 0850 307 0 627 numaralı telefondan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bu internet sitesinin içeriği ve uygulamaları, sadece bilgilendirme ve eğitim amaçlı olup, herhangi bir şekilde tıbbi öneri verme veya herhangi bir danışan sağlama amacı ile oluşturulmamıştır. Sitemizde yer alan alıntı ve görüşler açıkça belirtilmediği takdirde resmi görüşlerini yansıtmamaktadır.

Çalışma Saatleri

  • Hafta içi 10:00 - 21:00
  • Cumartesi 10:00 - 21:00
  • Pazar Kapalı
Bizi Takipte Kalın!
© MCS Psikoloji | 2017 - 2024 | Tüm Hakları Saklıdır.